Informatie voor Nederlandse patiënten

Als je voor je medische behandeling de grens wenst over te steken, dan is de Dienst Neurochirurgie in Vitaz – in het Belgische Sint-Niklaas – meer dan de juiste bestemming. Dan is ook deze rubriek als het ware voor je gemaakt.

Je reist om te beginnen met een duidelijk verwachtingspatroon naar België.

  1. Je wenst snel geholpen te worden, liefst sneller dan in Nederland.
  2. Je wilt behandeld worden door een chirurg met naam en faam. De Dienst Neurochirurgie wordt geleid door de internationaal bekende chirurg Prof. dr. Erik Van de Kelft, Dr. Van der Planken en Dr. Schrooten.
  3. Je verwacht dat gehandeld wordt binnen de grenzen van je zorgverzekering, wat betekent dat jezelf niet voor de kosten hoeft op te draaien.

Alles is wettelijk geregeld

Kom ik in aanmerking voor zorg in België?

Het is wel duidelijk dat je behandeling bij Prof. dr. Van de Kelft, Dr. Van der Planken of Dr. Schrooten niet zomaar uit de lucht komt vallen. Ze is ‘gepland’ en je beslist er zelf over, in samenspraak met je (huis)arts en zorgverzekeraar, dat spreekt. Het is geruststellend te weten dat bij een dergelijke behandeling alles tot in de puntjes geregeld is. De wetgeving, de Nederlandse en de Europese, laat namelijk perfect toe dat je de beste zorgen in het buitenland zoekt én ook krijgt. Je zorgverzekeraar staat daarenboven in voor de praktische afhandeling, zodat je je weinig zorgen hoeft te maken.

De Dienst Neurochirurgie in Vitaz is wat in het jargon heet een officieel erkende ‘buitenlandse zorgaanbieder’. Nu is het zo dat de meeste zorgverzekeraars in Nederland met ons vaste overeenkomsten hebben afgesloten. De kans is dan ook groot dat in je geval sprake is van zogenaamde ‘gecontracteerde’ zorg, wat betekent dat je nog sneller wordt geholpen dan in het geval er geen afspraken zouden bestaan. Om dit met zekerheid te weten doe je er goed aan vooraf contact te nemen met je zorgverzekeraar. Zijn die afspraken er niet, dan nog kun je zelf de dienst als zorgaanbieder aandragen bij je zorgverzekeraar, en kunt je rekenen op ‘zorgbemiddeling’ – consultatie, medisch onderzoek of behandeling.

Met een verwijzing van de huisarts of specialist op zak kun je dankzij deze zorgbemiddeling terecht bij de gecontracteerde zorgverlener, en dat binnen een zeer aanvaardbare termijn. De kosten worden volledig vergoed en rechtstreeks via je zorgverzekeraar verrekend. Het verplicht eigen risico blijft wel van toepassing.

Je behandeling

Je bent in goede handen.

Het spreekt voor zich dat een zorgtraject in België vragen met zich meebrengt. Via deze rubriek willen we je wegwijs maken bij de meest courante zaken.

- 'Tien vragen' vertelt je meer over het wettelijk kader, de verbonden kosten en de nodige formulieren
- 'Tien tips' vertelt je meer over de praktische elementen, verbonden aan je zorgtraject in Vitaz 
- 'Tien stappen' vertelt je stapsgewijs hoe het volledige zorgtraject wordt aangepakt.

10 vragen

Elke vraag is een antwoord waard, zeker wanneer het je gezondheid en je welzijn betreft. Met nog meer vragen kun je te allen tijde terecht bij je zorgverzekeraar en de Dienst Neurochirurgie in Vitaz – de gegevens vind je bij 'contact

  1. Wat denkt Europa over buitenlandse zorgverlening?
    Tussen de landen van de EU geldt de zogenaamde ‘patiëntenmobiliteit’. Dit wil zeggen dat je perfect verzekerd bent tegen ziektekosten in een ander EU-land, voor zover de behandeling in Nederland wettelijk erkend is, wat uiteraard het geval is. Voor meer informatie: http://ec.europa.eu/social – klik door op ‘Gezondheidszorg in het buitenland’ en vervolgens op ‘Geplande zorg’.
  2. Is toestemming vereist en van wie?
    Zodra er sprake is van ziekenhuisopname, niet ambulant, verlangt je zorgverzekeraar altijd dat je vooraf toestemming vraagt (via formulier E112). Mét toestemming verloopt ook de betaling rechtstreeks; je hoeft niets vooruit te betalen.
  3. Wat staat er op het formulier E112?
    Op dit formulier bevestigt je zorgverzekeraar dat hij de kosten van je behandeling in het buitenland zal vergoeden. Wat er nog op staat: je naam, de duur van de behandeling, de naam van het ziekenhuis, hier Vitaz.
  4. Kan je aanvraag om toestemming afgewezen worden?
    Je kunt in beroep gaan. De Europese Commissie kan je vertellen hoe je je rechten kunt laten gelden. Meer info op de website  http://ec.europa.eu/solvit
  5. Kan je aanvraag geweigerd worden omdat de kosten in België hoger oplopen?
    Nee, als de wachttijd voor behandeling in Nederland medisch gezien onaanvaardbaar lang is, kan je zorgverzekeraar niet louter en alleen op grond van de kosten weigeren om de behandeling te vergoeden. Wachtlijsten zijn in principe niet strijdig met de EU-wetgeving, maar dat is op zich geen argument waarmee je zorgverzekeraar de behandeling in België mag weigeren. Europa zegt ook: je zorgverzekeraar moet je persoonlijke medische toestand beoordelen en aantonen dat de voorspelde wachttijd voor je aanvaardbaar is.
     
  6. Is de behandeling duurder dan in Nederland?
    De kosten zijn gedekt volgens de regels van het land van behandeling, België. Als de behandeling er duurder blijkt, dan krijg je ook het verschil vergoed. Dat gebeurt automatisch op voorwaarde dat je vooraf toestemming hebt gevraagd.
     
  7. Welke kosten worden vergoed?
    Alleen de behandeling? Of ook het vervoer? En de accommodatie? De reis- en verblijfkosten van je begeleider? De tv op je kamer? De zorgverzekeraar is alleen verplicht die kosten te vergoeden die rechtstreeks verband houden met je behandeling in het buitenland. Dat zijn de kosten van de behandeling zelf en de bijbehorende kosten van de kamer en het eten in Vitaz.
     
  8. Heb je recht op het hoogste tarief?
    Als je vooraf de toestemming op zak hebt, dan worden de kosten van de behandeling, en de kosten die ermee samenhangen, vergoed volgens het hoogste van de volgende tarieven: dat van het land waar je verzekerd bent (Nederland) of dat van het land waar je wordt behandeld (België).
     
  9. Wat moet je zelf betalen?
    Een voorbeeld. Je Belgische ziekenhuisfactuur bedraagt uiteindelijk 4000 euro. In Nederland wordt de behandeling voor 2800 vergoed en in België voor 3200 euro. Dit betekent dat je het hoogste tarief krijgt, zijnde 3200 euro, en zelf 800 euro dient bij te passen. Belangrijk: je moet vooraf toestemming hebben.
     
  10. Kan het verschil nog kleiner?
    Als de vergoeding in Nederland 3500 euro zou bedragen, dan krijg je niet alleen het normale bedrag, 3200 euro, maar ook een extra vergoeding voor het verschil tussen beide landen (3500 – 3200 = 300 euro). De totale vergoeding bedraagt in dat geval 3500 euro. Je betaalt zelf maar 500 euro.

10 Tips

Om je zo wegwijs mogelijk te maken bij je zorgtraject in België, geven we je graag op basis van onze ervaringen tien praktische tips mee.

  1.  Een vraag die je beter vooraf stelt: wie betaalt wat? Om daarover misverstanden te vermijden neem je veiligheidshalve contact met je zorgverzekeraar (afdeling Zorgbemiddeling). Zowel voor je eerste afspraak met bij onze artsen als voor de verdere behandeling.
  2. Wat de vervoerskosten betreft neem je best contact met de vervoerslijn van je zorgverzekeraar.
  3. Neem altijd een wettelijk legitimatiebewijs en je verzekeringsgegevens mee.
  4. Houd er rekening mee dat je in België andere bloedwaarden hoort dan je in Nederland gewend bent. België hanteert een andere eenheid dan Nederland, maar gebruikt wel dezelfde standaard voor een bloedtransfusie. Vraag meer info bij je (huis)arts.
  5. Neem voor je eerste afspraak of opname in Vitaz, de naam en het adres van je huisarts of behandelend specialist in Nederland mee.
  6. Neem altijd een verwijsbrief van je (huis)arts mee en je medisch dossier (röntgenfoto’s, MRI, medicijnenlijst, onderzoeksresultaten).
  7. Informeer familie en vrienden dat de ziekenhuizen in België vrouwelijke patiënten op hun meisjesnaam registreren.
  8. De nazorg wordt door de Dienst Neurochirurgie uitgevoerd. De chirurgische controle gebeurt normaal twee keer. Rond de 6 weken en een laatste keer 4 maanden na de ingreep. Je reist dus meerdere keren naar Sint-Niklaas.
  9. Regel de revalidatie en thuiszorg bij je in de buurt nog voor je naar België afreist. Je zorgverzekeraar kan je daarbij helpen.
  10. Een routebeschrijving en andere verdere informatie vind je verderop.

10 Stappen

  1. Vraag toestemming aan je zorgverzekeraar – via een formulier E112.
    Belangrijke punten hierbij:
    • In het geval van bij Prof. dr. Van de Kelft, Dr. Van der Planken of Dr. Schrooten gaat het wel degelijk over ‘gecontracteerde’ zorg, er zijn dus vaste afspraken.
    • Je beschikt altijd over een verwijsbrief van je (huis)arts.
    • Ga na of de vervoerskosten naar Sint-Niklaas in je polis inbegrepen zijn.
    • Het is mogelijk dat je huisarts u een indicatie geeft voor speciaal vervoer (taxi of ambulance).
  2. Je maakt kennis met onze artsen, die je in Sint-Niklaas gaan behandelen.
    Je neemt volgende documenten mee:
    • een wettelijk legitimatiebewijs,
    • je verzekeringspas en een kopie van je polisblad,
    • de verwijsbrief van je huisarts of specialist in Nederland,
    • je medisch dossier met röntgenfoto’s, MRI-scans, medicijnenlijst en onderzoeksresultaten.
  3. In overleg met Prof. dr. Van de Kelft, Dr. Van der Planken of Dr. Schrooten wordt een datum voor opname of behandeling vastgelegd.
  4. De nazorg is normaal gezien in handen van bij Prof. dr. Van de Kelft, Dr. Van der Planken of Dr. Schrooten. Na de behandeling vinden nog twee controles plaats. Hiervoor keer je dus terug naar Sint-Niklaas. Het verwijderen van de hechtingen kan door je huisarts of thuisverpleegkundige gebeuren.
  5. Soms kan je (huis)arts in Nederland (een deel van) de nazorg doen. Maak daarover goede afspraken tijdens het kennismakingsgesprek.
  6. Stem ook af of je na de behandeling nog fysiotherapie nodig hebt, zodat je dit voor de afreis naar België kunt regelen.
  7. Het is best mogelijk dat je bij thuiskomst nog extra hulp nodig hebt. Zeker wanneer je alleenstaande bent, is het aan te raden om ruim voor je ziekenhuisopname contact te nemen met de thuiszorg in je woonplaats. Krukken e.d. kun je niet uit België meenemen.
  8. Loophulpmiddelen, korset of brace, soms is het noodzakelijk nog enige tijd van die hulpmiddelen gebruik te kunnen maken. Voor de middelen die deel uitmaken van de behandeling, zijn met Vitaz afspraken gemaakt over de vergoeding.
  9. Zodra je terug thuis bent is het verstandig je te laten controleren op MRSA (ziekenhuisbacterie). Nederlandse ziekenhuizen kunnen patiënten weigeren die de afgelopen drie maanden in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld. Voor die controle zoek je gewoon je huisarts op.
  10. Bij gecontracteerde zorg gaat de factuur rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Mocht je toch een factuur ontvangen, stuur die gewoon door. Je hoeft geen geld voor te schieten.

Je zorgverzekeraar betaalt

  1. De algemene regel luidt: een behandeling in België komt pas voor vergoeding in aanmerking als die op grond van de polisvoorwaarden van je zorgverzekering ook in Nederland voor vergoeding in aanmerking komt.
  2. De ‘Standaardaccommodatie’ is een tweepersoonskamer. Vitaz kan je de exacte kosten meedelen. Er hoeft geen voorschot te worden betaald.
  3. Het ziekenhuis brengt alle kosten voor persoonlijke wensen (bijvoorbeeld de huur van een tv) direct bij je in rekening. Net zoals in Nederland krijg je hier geen vergoeding voor.
  4. De huur van een vaste telefoon en de gesprekskosten zijn voor eigen rekening.
  5.  In Vitaz is het gebruikelijk zelf handdoeken en washandjes mee te nemen.
  6. Heb je geopteerd voor een eigen risico, dan verrekent je zorgverzekeraar het eigen risico met je. Er is altijd een verplicht eigen risico. De factuur wordt met beide verrekend.
  7. Voor een eventuele honorariumtoeslag is geen vergoeding voorzien.
  8. Heb je naast de neurochirurgische ingreep ook plastische chirurgie nodig, dan win je best advies in bij je zorgverzekeraar.

Verblijf in Sint-Niklaas

Met recht en rede wens je liever niet moederziel alleen naar België af te reizen. De familie of vriend(en) die je vergezellen, willen bij voorkeur ook in Sint-Niklaas kunnen overnachten. Voor hen stellen we een tweetal adressen voor, twee hotels.

Hotel Ibis Sint-Niklaas Centrum ***
Dit hotel bevindt zich in het centrum van Sint-Niklaas, naast de historische Grote Markt.
Prijs per kamer vanaf 60 euro.
Adresgegevens:
Hemelaerstraat 2
9100 Sint-Niklaas
Tel +32 3 231 31 41
Meer info: www.ibishotel.com

Best Western Hotel Serwir****
Dit hotel bevindt zich nabij het centrum van Sint-Niklaas en de toegangswegen.
Prijs per kamer vanaf 66 euro
Adresgegevens:
Koningin Astridlaan 57
9100 Sint-Niklaas
Tel +32 3 778 05 11
Meer info: www.serwir.com

Locatie Neuro-Chirurgie.org

Vitaz
Moerlandstraat 1
B-9100 St-Niklaas
T 03/760.21.72

Info over contact & raadpleging? Klik hier

Je komt via de Antwerpse Ring (komende van Breda of Eindhoven)

Komende uit de richting Breda of Eindhoven volg je richting Antwerpen en kom je op de Antwerpse Ring. Volg steeds de richtingaanwijzers "1". Zo kom je rond Antwerpen in wijzerzin. Je rijdt door de "Kennedytunnel" onder de Schelde. Je bent nu op de E17. 

  1. Neem de afrit 15 Sint-Niklaas. Dan kom je op de Prins Alexanderlaan, dit is een brede baan met 2 x 2 baanvakken, die door een brede aangeplante berm van elkaar gescheiden zijn.
  2. Je volgt deze baan in richting Sint-Niklaas. Verder op de baan kom je door een tunneltje, vanaf daar heet deze baan de Parklaan. Als je uit het tunneltje komt, zie je in de verte verkeerslichten. Hou je op het rechter baanvak.
  3. Aan de verkeerslichten rijd je rechts de Moerlandstraat in.
  4. Deze straat rijd je tot in de helft waar je links de boven- en ondergrondse betaalparking vindt.
  5. Let op! Deze ondergrondse parking is te betalen. Je neemt de lift tot het gelijkvloers, waar je via de bovengrondse parking in de inkomhal van het ziekenhuis komt. Hier staat ook de betaalautomaat, verplicht vanaf 20 minuten parkeren.
  6. De raadpleging Neurochirurgie bevindt zich aan wachtzaal 755 op het gelijkvloers.

Je komt via Hulst

Via Hulst kom je België binnen en rijd je naar de Express-weg Antwerpen-Knokke. Volg de richting "Antwerpen" tot je een richtingaanwijzer "Sint-Niklaas" ziet op je rechterkant. Volg de richtingaanwijzers "Ziekenhuizen" en volg het plan. Om het centrum van Sint-Niklaas te vermijden kan je op diezelfde express-weg doorrijden richting Antwerpen tot je een aanwijzing "Gent, E17" tegenkomt. Zo kom je op de E17. Volg verder de instructies (1 tot 6) zoals hierboven aangegeven.