Wanneer door een discus hernia een zenuw wordt geklemd en daarenboven is de nucleus pulposus zodanig beschadigd dat er bijna niets meer van overblijft (en dus zijn schokdempende functie verloren is gegaan), kan uw neurochirurg u voorstellen om tegelijkertijd de hernia te verwijderen en een nieuwe nucleus pulposus te plaatsen. Dit gebeurt meestal bij jonge mensen met een plotse grote discus hernia.

Prosthetic disc nucleus (PDN) - 1 Prosthetic disc nucleus (PDN) - 1

De nucleus pulposus op zich kan vervangen worden door een nucleus uit kunststof. Deze kan via verschillende wegen worden ingebracht. Ofwel via de buik, of via de rug of via een insnede in de lendestreek. Er wordt een kleine opening gemaakt in de annulus fibrosus, waarlangs de kapotte overblijfselen van de nucleus pulposus worden verwijderd. Dan wordt de nieuwe nucleus, die een hydrogel is verpakt in een polyethyleen jasje met dezelfde schokdempende eigenschappen als de oorspronkelijke nucleus, ter plekke ingebracht. Deze chirurgie is enkel van toepassing op de lendenwervels.

Het voordeel is teoretisch ; de verdwenen nucleus wordt vervangen door een nieuwe. Wij denken dat hierdoor de schijf maximaal wordt hersteld zodat de functie optimaal is. Voor deze theorie is er anno 2004 nog geen wetenschappelijk bewijs. Het nadeel is ; het inbrengen van een vreemd voorwerp en de kostprijs (€1000) die niet volledig door uw mutualiteit wordt terugbetaald.

Video

Er wordt een opening gemaakt in de annulus en de nucleus wordt zo volledig mogelijk verwijderd


De gepaste PDN wordt ingebracht.