Deze tracht de bewegingen van een normale schijf te imiteren, doch heeft niet de schokdempende functie van een gezonde discus. Het plaatsen van deze schijf kan enkel langs voor via de buik. Deze techniek kent toepassingen t.h.v. de hals- en de lendenwervels

Discus Prothese 1
Discus Prothese 2

Hier ziet u de bedoeling van de ingreep. Een bewegende prothese wordt geplaatst t.h.v. de zieke tussenwervelschijf tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen.


Discus Prothese 3

De schijf zelf bestaat uit twee Titanium platen met een kogelgewricht in het midden.


Discus Prothese 4

De 'kunst-tussenwervelschijf' wordt uiteindelijk op uw maat gekozen en aangebracht.

Discus Prothese 5

De resultaten van deze studies worden bekendgemaakt op internationale congressen en gepubliceerd (zie wetenschappelijke bijdragen).

Het theoretisch voordeel van deze techniek is dat een bewegend segment (uiteindelijk een gewricht) wordt vervangen door een ander, zij het "kunst"-gewricht. Zo blijft de beweeglijkheid optimaal en worden de aangrenzende tussenwervelschijvan van extra belasting ontdaan.

Het nadeel is dat er onvoldoende wetenschappelijk ,bewijs bestaat om deze techniek onomstotelijk als de beste te beschouwen voor de behandeling van een zieke tussenwervelschijf. Een tweede nadeel is de kostprijs (€2500), niet terugbetaald door uw mutualiteit.

Video

Na een insnede in de onderbuik wordt de wervelkolom vrijgelegd zonder aan de organen in de buik zelf te raken.


De tussenwervelschijf wordt verwijderd met de hulp van een high speed drill en de operatiemicroscoop.


De ruimte tussen de wervels wordt voorbereid opdat de prothese er optimaal in zou passen.