Meestal wordt U gevraagd de dag van de ingreep zelf binnen te komen. Het is best diezelfde dag thuis 's morgens nog een bad of een douche te nemen. U mag echter die ochtend niet meer eten, evt. wel nog Uw medicatie innemen, maar zeker niet langer Uw bloedverdunnende medicatie.

Wanneer U in ons ziekenhuis 's morgens binnenstapt, gaat U éérst naar de dienst Opname, centraal gelegen in de inkomhal. U wordt ingeschreven, U hoeft geen voorschot te betalen. Indien u telefoon op de kamer wenst, kan u dit hier bevestigen.

Soms moet men U teleurstellen vermits de door U gevraagde kamerkeuze niet beschikbaar is. Meestal zal men U hiervan daags voordien telefonisch verwittigen en het is dan aan U om te beslissen of U de ingreep vooralsnog laat doorgaan of uitstelt. Een ziekenhuis is immers geen hotel waar kamers kunnen gereserveerd worden. Soms blijven patiënten langer dan voorzien, maar de bezettingsgraad in onze dienst is 100%, zodat er soms niet echt de geschikte plaats voor u is. Wanneer U een andere datum wenst, dient U de chirurg of het secretariaat neurochirurgie hiervan wel op de hoogte te brengen.

Een verpleegkundige begeleidt U naar Uw kamer, waar nog enkele pre-operatieve voorbereidingen dienen te gebeuren:

  1. soms moet de operatiestreek geschoren worden
  2. bij hersenoperaties volgt een haarwassing. De chirurg zal zelf in het operatiekwartier het haar wegscheren enkel daar waar de insnede komt.
  3. bij zwaardere rugoperaties wordt naast het scheren van de rug ook een klein lavement gedaan.
  4. Alle patiënten dienen anti-flebitis kousen te dragen. Deze kunnen flebitis en longembolen (die fataal kunnen zijn) voorkomen. U DIENT DEZE KOUSEN TE DRAGEN TOT U THUIS VOLDOENDE OP DE BEEN BENT
  5. Als U vroeger maagproblemen hebt gehad moet U dit aan de verpleegkundige melden
  6. Geef Uw pre-op vragenlijst aan de verpleegkundige en vermeldt Uw huisarts!
  7. Voor de ingreep wordt u verzocht dit document te ondertekenen. U kan voor meer info steeds terecht bij één van onze verpleegkundigen via neurochirurgie.verpleging@aznikolaas.be

Kort voor de operatie krijgt U een operatieschort i.p.v. Uw pyjama.

De verpleegkundige zal u een licht slaapmiddel geven net voor de ingreep. Men vraagt U ook al Uw juwelen en uurwerk, kunstgebit, contactlenzen, make-up, bril, ... te verwijderen.

Het tijdstip van de ingreep is de verantwoordelijkheid van Uw chirurg en niet van de verpleegkundigen. Wees dus niet lastig op hen wanneer U pas 's avonds aan de beurt komt.