U werd door één van de neurochirurgen al gezien op de raadpleging en de indicatie voor een operatie werd gesteld. Meestal wordt getracht een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van wat er precies zal gebeuren tijdens de operatie zelf. De ingreep die bij u wordt uitgevoerd heet:

 • cervicale discectomie
 • cervicale arthrodese (Anterieure Decompressie en Fusie of ADF)
 • cervicale prothese
 • cervicale laminectomie
 • lumbale discectomie
 • Micro-Endoscopische-discectomie (MED)
 • Nucleoplastie
 • Nucleus Pulposus prothese (PDN)
 • volledige discusprothese
 • lumbale laminectomie
 • lumbale arthrodese (Posterior Lumbar Interbody Fusion of PLIF)
 • hersenoperatie
 • functionele neurochirurgie

Wanneer U dit toch niet heel duidelijk mocht lijken, vraag dan meer uitleg.

De chirurg heeft U gevraagd in welke kamer U liefst zou verblijven. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de zorgen, maar met Uw voorkeur op privacy. De keuze van de kamer (één- of meerpersoons) heeft financiële gevolgen; details hierover kan U vragen aan Uw chirurg wat betreft zijn ereloon en aan de administratie van het ziekenhuis wat de verblijfskosten betreft (zie hospitalisatiekosten ).

Overloop tijdens de raadpleging welke medicatie U thuis neemt. Bloedverdunnende medicatie dient immers minstens 10 dagen voor de ingreep gestopt!

Wat brengt U mee?

Voor de chirurg en de anesthesist :

 1. Uw meest recente radiografieën met betrekking tot de ingreep. Zonder deze documenten kan de ingreep niet doorgaan.
 2. De preoperatieve onderzoeken. Uw chirurg zal U meestal vragen langs Uw huisarts te gaan om deze onderzoeken reeds te verrichten voor de opname. Het gaat om een algemeen bloedonderzoek (met inbegrip van stolling) en een elektrocardiogram. Deze twee onderzoeken zijn altijd noodzakelijk. Deze onderzoeken kunnen ook in ons ziekenhuis gebeuren op de pre-op dienst op werkdagen van 08.30u-12.00u en van 13.00-19. Een derde onderzoek is een radiografie van de longen. Dit onderzoek is niet altijd nodig. Uw arts of de anesthesist bepaalt wanneer het moet gebeuren. Dit onderzoek kan niet bij Uw huisarts. Het wordt dan ook meestal de dag van de ingreep zelf nog verricht.
 3. Uw bloedgroepkaart
 4. Uw medicatie die U thuis neemt brengt u altijd mee. Dit voorkomt vergissingen.
 5. Als U thuis anti-flebitis (steun-) kousen hebt, brengt U die zeker mee.
 6. De pre-op lijst die U werd toegezonden brengt U ingevuld mee

Voor de administratie :

 1. Uw identiteitskaart + SIS-kaart
 2. Het ledenboekje van Uw mutualiteit
 3. Uw eigen adres en telefoonnummer en dat van een contactpersoon
 4. Formulieren voor Uw hospitalisatieverzekering, indien U er één hebt

Op het ogenblik van "inschrijving" in het ziekenhuis zal men U vragen om op de dag dat U het ziekenhuis verlaat, al een gedeelte van het verschuldigde bedrag te betalen. Men kan voor U uitrekenen hoeveel dat ongeveer zal zijn. Dit bedrag wordt nl. bepaald door het aantal ligdagen en Uw kamerkeuze en door de telefoonkosten en evt. medicatie.

De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen U wel het verschil terug tussen de werkelijke factuur en het bedrag dat U terugkrijgt van Uw mutualiteit.

Voor Uzelf

 1. Toiletbenodigdheden zoals: washandjes, handdoeken, zakdoeken, zeep, kam of borstel, scheergerief, tandenborstel, tandpasta enz.
 2. Kledij: ondergoed, pyjama of nachtkleed, kamerjas, stevige pantoffels

LAAT ALLE WAARDEVOLLE VOORWERPEN EN GELD THUIS

Indien U toch iets waardevols of geld meebrengt kan U het laten bewaren in de algemene kluis op de Dienst opname. Breng het zeker niet mee naar Uw kamer.

Breng zo weinig mogelijk geld mee naar het ziekenhuis. Enkel de laatste dag zal men U vragen een gedeelte van de factuur te betalen (zie eerder).

Kom niet zelf met de wagen. Waarschijnlijk mag U toch de éérste dagen na ontslag uit het ziekenhuis niet zelf met de wagen rijden en dagenlang parkeren op de parking van het ziekenhuis kost al vlug enkele Euro's (abonnement voor 7 dagen kost €12,7).