Eerste maal op consultatie

Je hebt een afspraak?

Begeef je tijdig naar het ziekenhuis. Je dient je eerst en vooral aan te melden vooraan aan de receptie. Neem een ticket en kies voor 'consultatie'. Hou alvast je identiteitskaart bij de hand. Wanneer je nummer op één van de schermen verschijnt, begeef je je naar de aangeduide balie. De persoon aan de balie zal je doorsturen naar de consultatie samen met je inschrijving en enkele klevertjes. Deze beiden geef je af aan de balie van de consultatie Neurochirurgie; zo zijn de secretaressen ervan op de hoogte dat je toegekomen bent. Daarna neem je plaats in de wachtzaal en zal na een tijdje één van de secretaressen je naam afroepen en je klaarzetten in de consultatieruimte van de dokter.

Als bij aanmelding op ons secretariaat blijkt dat het de eerste maal is dat je op consult komt, zal er aan jou een vragenlijst gegeven worden. Deze kan je rustig in de wachtzaal invullen en nadien aan de dokter bezorgen.

Gelieve er op te letten dat je zeker al je reeds uitgevoerde onderzoeken (RX, EMG, CT-scan, NMR-scan) meebrengt. Dit kan van belang zijn voor onze artsen en zo kunnen er ook onnodige bijkomende onderzoeken vermeden worden.

Hou er ook rekening mee dat er voor de consultatie onmiddellijk moet betaald worden. Er wordt geen rekening opgestuurd later.

Indien nodig, zal er tegelijkertijd een nieuwe afspraak gemaakt worden voor een consultatie, een onderzoek of voor een ingreep.

Opname

Je komt binnenkort naar Vitaz in St-Niklaas en er wordt voor je een ingreep gepland onder algemene verdoving.

Met de informatie op deze website willen we je meer duidelijkheid verschaffen. Natuurlijk kunnen we enkel algemene bedenkingen en richtlijnen meegeven en zal je neurochirurg en de verpleging je individuele vragen behandelen. Indien je, op eender welk moment, voor of na de ingreep, en vooral voor je het ziekenhuis verlaat, nog belangrijke vragen mocht hebben, aarzel niet om ze te stellen.

Wij wensen je een spoedig herstel toe,

De neurochirurgen, de verplegenden

Inleiding

Wanneer een opname in het ziekenhuis gepland wordt en zeker wanneer het gaat om belangrijke chirurgie, zoals de neurochirurgie, kom je niet alleen in contact met je chirurg, maar ook met het verplegende personeel, het administratieve personeel en met de anesthesist. Wij hebben hen dan ook gevraagd om samen met ons deze informatie samen te stellen.

Voorbereiding

Je werd door één van de neurochirurgen al gezien op de raadpleging en de indicatie voor een operatie werd gesteld. Meestal wordt getracht een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van wat er precies zal gebeuren tijdens de operatie zelf. De ingreep die bij je wordt uitgevoerd heet:

  • cervicale discectomie
  • cervicale arthrodese (Anterieure Decompressie en Fusie of ADF)
  • cervicale prothese
  • cervicale laminectomie
  • lumbale discectomie
  • Micro-Endoscopische-discectomie (MED)
  • Nucleoplastie
  • Nucleus Pulposus prothese (PDN)
  • volledige discusprothese
  • lumbale laminectomie
  • lumbale arthrodese (Posterior Lumbar Interbody Fusion of PLIF)
  • hersenoperatie
  • functionele neurochirurgie

Wanneer je dit toch niet heel duidelijk mocht lijken, vraag dan meer uitleg.

De chirurg heeft je gevraagd in welke kamer je liefst zou verblijven. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de zorgen, maar met je voorkeur op privacy. De keuze van de kamer (één- of meerpersoons) heeft financiële gevolgen; details hierover kan je vragen aan je chirurg wat betreft zijn ereloon en aan de administratie van het ziekenhuis wat de verblijfskosten betreft (zie hospitalisatiekosten).

Overloop tijdens de raadpleging welke medicatie je thuis neemt. Bloedverdunnende medicatie dient immers minstens 10 dagen voor de ingreep gestopt!

Wat breng je mee?

Voor de chirurg en de anesthesist :

  1. Je meest recente radiografieën met betrekking tot de ingreep. Zonder deze documenten kan de ingreep niet doorgaan.
  2. De preoperatieve onderzoeken. Je chirurg zal je meestal vragen langs je huisarts te gaan om deze onderzoeken reeds te verrichten voor de opname. Het gaat om een algemeen bloedonderzoek (met inbegrip van stolling) en een elektrocardiogram. Deze twee onderzoeken zijn altijd noodzakelijk. Deze onderzoeken kunnen ook in ons ziekenhuis gebeuren op de pre-op dienst op werkdagen van 08.30u-12.00u en van 13.00-19. Een derde onderzoek is een radiografie van de longen. Dit onderzoek is niet altijd nodig. Je arts of de anesthesist bepaalt wanneer het moet gebeuren. Dit onderzoek kan niet bij je huisarts. Het wordt dan ook meestal de dag van de ingreep zelf nog verricht.
  3. Je bloedgroepkaart
  4. Je medicatie die je thuis neemt breng je altijd mee. Dit voorkomt vergissingen.
  5. Als je thuis anti-flebitis (steun-) kousen hebt, breng je die zeker mee.
  6. De pre-op lijst die je werd toegezonden breng je ingevuld mee.

Voor de administratie :

  1. Je identiteitskaart
  2. Het ledenboekje van je mutualiteit
  3. Je eigen adres en telefoonnummer en dat van een contactpersoon
  4. Formulieren voor je hospitalisatieverzekering, indien je er één hebt

Op het ogenblik van "inschrijving" in het ziekenhuis zal men je vragen om op de dag dat je het ziekenhuis verlaat, al een gedeelte van het verschuldigde bedrag te betalen. Men kan voor je uitrekenen hoeveel dat ongeveer zal zijn. Dit bedrag wordt nl. bepaald door het aantal ligdagen en je kamerkeuze en door de telefoonkosten en evt. medicatie.

De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen je wel het verschil terug tussen de werkelijke factuur en het bedrag dat je terugkrijgt van je mutualiteit.

Voor jezelf

  1. Toiletbenodigdheden zoals: washandjes, handdoeken, zakdoeken, zeep, kam of borstel, scheergerief, tandenborstel, tandpasta enz.
  2. Kledij: ondergoed, pyjama of nachtkleed, kamerjas, stevige pantoffels

LAAT ALLE WAARDEVOLLE VOORWERPEN EN GELD THUIS

Indien je toch iets waardevols of geld meebrengt kan je het laten bewaren in de algemene kluis op de Dienst opname. Breng het zeker niet mee naar je kamer.

Breng zo weinig mogelijk geld mee naar het ziekenhuis. Enkel de laatste dag zal men je vragen een gedeelte van de factuur te betalen (zie eerder).

Kom niet zelf met de wagen. Waarschijnlijk mag je toch de éérste dagen na ontslag uit het ziekenhuis niet zelf met de wagen rijden en dagenlang parkeren op de parking van het ziekenhuis kost al vlug enkele Euro's.

De opname zelf

Meestal word je gevraagd de dag van de ingreep zelf binnen te komen. Het is best diezelfde dag thuis 's morgens nog een bad of een douche te nemen. Je mag echter die ochtend niet meer eten, evt. wel nog je medicatie innemen, maar zeker niet langer je bloedverdunnende medicatie.

Wanneer je in ons ziekenhuis 's morgens binnenstapt, ga je éérst naar de dienst Opname, centraal gelegen in de inkomhal. Je wordt ingeschreven, Je hoeft geen voorschot te betalen. Indien je telefoon op de kamer wenst, kan je dit hier bevestigen.

Soms moet men je teleurstellen vermits de door je gevraagde kamerkeuze niet beschikbaar is. Meestal zal men je hiervan daags voordien telefonisch verwittigen en het is dan aan je om te beslissen of je de ingreep vooralsnog laat doorgaan of uitstelt. Een ziekenhuis is immers geen hotel waar kamers kunnen gereserveerd worden. Soms blijven patiënten langer dan voorzien, maar de bezettingsgraad in onze dienst is 100%, zodat er soms niet echt de geschikte plaats voor je is. Wanneer je een andere datum wenst, dien je de chirurg of het secretariaat neurochirurgie hiervan wel op de hoogte te brengen.

Een verpleegkundige begeleid je naar je kamer, waar nog enkele pre-operatieve voorbereidingen dienen te gebeuren:

  1. Soms moet de operatiestreek geschoren worden
  2. Bij hersenoperaties volgt een haarwassing. De chirurg zal zelf in het operatiekwartier het haar wegscheren enkel daar waar de insnede komt.
  3. Bij zwaardere rugoperaties wordt naast het scheren van de rug ook een klein lavement gedaan.
  4. Alle patiënten dienen anti-flebitis kousen te dragen. Deze kunnen flebitis en longembolen (die fataal kunnen zijn) voorkomen. JE DIENT DEZE KOUSEN TE DRAGEN TOT JE THUIS VOLDOENDE OP DE BEEN BENT
  5. Als je vroeger maagproblemen hebt gehad moet je dit aan de verpleegkundige melden
  6. Geef je pre-op vragenlijst aan de verpleegkundige en vermeld je huisarts!
  7. Voor de ingreep word je verzocht het document hieronder te ondertekenen. Je kan voor meer info steeds terecht bij één van onze verpleegkundigen via neurochirurgie.verpleging@vitaz.be

Kort voor de operatie krijg je een operatieschort i.p.v. je pyjama.

De verpleegkundige zal je een licht slaapmiddel geven net voor de ingreep. Men vraagt je ook al je juwelen en uurwerk, kunstgebit, contactlenzen, make-up, bril, ... te verwijderen.

Het tijdstip van de ingreep is de verantwoordelijkheid van je chirurg en niet van de verpleegkundigen. Wees dus niet lastig op hen wanneer je pas 's avonds aan de beurt komt.

Operatiekwartier

De verpleegkundige brengt je naar het operatiekwartier. Daar word je gevraagd op de operatietafel plaats te nemen. De verpleegkundige van het operatiekwartier rijd je dan naar je operatiezaal. Meestal vraagt de chirurg of anesthesist je nog eens waar precies je pijn hebt. De anesthesist legt een infuus aan en je wordt verbonden met een hartmonitor. Via een slangetje (infuus) word je zachtjes in slaap gebracht. Dit kan in de arm soms een branderig gevoel geven. Nadien wordt een buisje in je luchtweg geplaatst en word je ademhaling overgenomen door een machine.

Een operatie zelf duurt 30 minuten tot 4 uur. Het is dan ook normaal dat je herstel onder meer afhankelijk is van de aard en dus de duur van de ingreep.

Bij een rugoperatie word je in buiklig geïnstalleerd op een speciaal daartoe ontworpen tafel. Toch kan dit na de ingreep enkele dagen vervelende last in de armen of op de borstkas geven. Bij een halsoperatie hebben de meeste mensen nadien last in de schouders gedurende enkele dagen.

Op het einde van de ingreep wordt de huid gesloten met een onzichtbare hechting, met haakjes of met huidlijm, opdat het esthetische resultaat optimaal zou zijn. Hierover wordt een steriel verband gekleefd dat dicht blijft tot de verpleegkundige op de kamer, of je chirurg het nodig achten dit te vervangen. Over huidlijm hoeft geen verband.

Je wordt nu naar de ontwaakzaal of naar de Dienst Intensieve Zorgen gebracht, al naargelang de ingreep. Wanneer je voldoende wakker bent en geen problemen meer stelt mag je terug naar je kamer.

Uiteraard is je grote vrees veel pijn te hebben na de ingreep. In ons ziekenhuis is een speciaal postoperatief pijnteam dat, samen met je chirurg en met de verpleegkundige ervoor zal zorgen dat je pijnen aanvaardbaar zullen zijn. Het is niet de bedoeling dat je afziet. Je bent in het ziekenhuis om geholpen te worden. Als je pijn hebt meld je dit meteen aan de verpleegkundige en/of aan je arts.

Dagen na de operatie

Halsoperatie

  • De ochtend na de operatie mag je al uit bed en mag je rondwandelen
  • Soms treden slikproblemen op die na enkele dagen verdwijnen
  • De wonde wordt gecontroleerd en evt. het verband vernieuwd
  • Vermijd bruuske bewegingen met de hals
  • Als de arts zijn toestemming geeft, kan je meestal die éérste dag al naar huis
  • Soms wordt éérst nog een controlefoto genomen voor je het ziekenhuis verlaat
  • Er volgt meestal geen kine, tenzij je arts het nodig vindt.

Rugoperatie

Micro-Endoscopische Discectomie

  • De ochtend na de operatie mag je al uit bed en mag je rondwandelen. Doe dit de éérste maal niet zelf, maar wacht tot de verpleegkundige je leert hoe je best uit je bed komt. De kinesist zal je nadien begeleiden om te wandelen en om trappen te doen.
  • Soms treden rugpijnen en stralingspijn in je been op die na enkele dagen verdwijnen
  • De wonde wordt gecontroleerd en het verband zo nodig vernieuwd
  • Vermijd bruuske bewegingen en zeker niets optillen
  • Als de arts zijn toestemming geeft kan je meestal die éérste dag al naar huis

Microdiscectomie

  • De ochtend na de ingreep blijf je in bed en het verband wordt vernieuwd. Je wordt verfrist. De chirurg zal je in de loop van de dag zelf komen rechtzetten. Vanaf dan mag je met hulp naar toilet en wat rondstappen in de kamer.
  • De tweede dag komt de kinesist met je wandelen en mag je al trappen doen
  • De derde dag kan je meestal naar huis

Laminectomie of arthrodese

  • De éérste dag blijf je in bed. Het verband wordt vernieuwd en de verpleegkundige leert je te draaien in bed. Deze bedrust is noodzakelijk om nabloeden te voorkomen en om je rugspieren tot rust te laten komen.
  • Er wordt tijdens de ingreep een product in de rug gespoten dat gedurende 24 uur de pijn bestrijdt. Het is dus best mogelijk dat je in het begin niet veel last ondervindt, maar dat je, naarmate de éérste dag vordert, toch wel pijn begint te krijgen. Meld dit dan dadelijk aan de chirurg of de verpleegkundige. Je behoudt je infuus zolang als nodig voor adequate pijnstilling.
  • Indien je niet misselijk bent mag je de dag na de ingreep eten en drinken.
  • De tweede dag zal de chirurg of de kinesist je rechtzetten en kan je, onder begeleiding, je éérste pasjes zetten. Vanaf dan zal een ervaren kinesist je begeleiden wat het wandelen betreft.
  • De wonde wordt dagelijks gecontroleerd en het verband verwijderd en ververst indien nodig.
  • Soms komt er uit de rug een buisje dat het overtollig bloed verwijdert. Dit wordt meestal verwijderd de tweede dag.

Discusprothese

  • Bij deze ingreep gebeurt de operatie langs de buikwand. Soms is er een horizontale en soms een verticale incisie.
  • Daags na de ingreep zal de kinesist je uit bed helpen en mag je rondwandelen.
  • De blaassonde en het infuus worden verwijderd en de wonde wordt nagekeken.
  • Meestal kan je na drie dagen naar huis.

Na elke rugoperatie volgt een specifiek kinesitherapeutisch therapieschema.

  • Aanleren om correct uit bed te komen
  • Draaien 'en bloc' ; schoudergordel en bekken gelijktijdig draaien zodat er geen rotatie bestaat van de wervelkolom. Er wordt gedraaid tot zijlig.
  • Rechtkomen door vanuit zijlig met de armen op te drukken
  • Rechtzitten met gestrekte rug
  • Vanuit zit komen tot stand

Wanneer mag je uit bed?

  • Na een MED: de éérste dag na je operatie. Het therapieschema wordt volledig doorlopen op één dag.
  • Na andere rugoperaties: de tweede dag na je operatie. Het therapieschema wordt gespreid over verschillende dagen.
  • Gangreeducatie
  • Evaluatie van de houding in stand, evt. correctie van antalgische houding (scheef staan).
  • Bevraging evt. restklachten
  • Trappen lopen
  • Techniek om trappen te lopen wordt aangeleerd
  • Ergonomische raadgevingen
  • Ivm zitten, liggen, activiteiten in het dagelijkse leven?

Schedeloperatie

  • De éérste dag na de ingreep verblijf je op de Dienst Intensieve zogen totdat de artsen de toestemming geven om terug naar je kamer te gaan.
  • Eens op je kamer:
  • Je arts meld je wanneer je uit bed mag. Dit éérste opstaan gebeurt nooit alleen!
  • Na 24 uur mag het verband van je hoofd
  • Je krijgt dagelijks een haarwassing met ontsmettende shampoo die je trouwens ook mee naar huis krijgt
  • Je mag eten en drinken
  • Het infuus blijft meestal nog enkele dagen

Soms komt een andere neurochirurg dan die je heeft geopereerd je bezoeken. Aarzel niet hem vragen te stellen. Hij is immers op de hoogte van de ingreep die je onderging.

Na je operatie komt je chirurg dagelijks bij je langs, samen met de verantwoordelijke verpleegkundige. Aarzel niet om vragen te stellen. Schrijf ze desnoods op, om zeker niets te vergeten.

Elke woensdagvoormiddag om 10.00u is er een grote ronde op de dienst. Naast je chirurg komen dan ook bij je langs: de secretaresse van de dienst, je kinesist, de hoofdverpleegkundige en de sociaal verpleegkundige. Dit is het moment om complexe problemen te bespreken. Naast medische, kunnen ook administratieve, sociale, familiale en financiële problemen besproken worden.

Terug naar huis

Het is de chirurg die in overleg met de verpleegkundige en met je, de ontslagdatum bepaalt. Normaal kan je het ziekenhuis verlaten, wanneer je kan rondlopen, de trappen doen, zelf je toilet maken, de wonde geen probleem stelt en er een goede pijncontrole is.

Na een halsoperatie

  • Best niet zelf met de wagen rijden de éérste week
  • Geen plafonds afwassen of gewichten in de nek dragen de éérste maanden
  • De gemiddelde werkonbekwaamheid duurt 6 weken
  • Wondnazicht bij je huisarts, 10 dagen na de ingreep
  • Neem je medicatie zoals voorgeschreven
  • Draag geen halskraag

Na een rugoperatie

  • Best niet zelf met de wagen rijden de éérste week
  • De gemiddelde werkonbekwaamheid duurt 6 weken
  • Wondnazicht bij je huisarts, 10 dagen na de ingreep
  • Maak wandelingen, elke dag wat verder, maar neem voldoende rust
  • Neem je medicatie zoals voorgeschreven
  • Drijf je activiteiten elke dag wat op. Je mag wandelen, fietsen en zwemmen (als de wonde dicht is).
  • Draag geen lumbostaat
  • Wanneer je een klassieke discus hernia operatie ondergaat, zal het geherniëerd discusfragment (zie "Wat is een discus hernia") verwijderd zijn. Na deze ingreep is de schijf zelf nog niet geheeld. De scheur in de schijf is nog niet dichtgegroeid. Verder zijn de spieren langs de rug bezeerd door de ingreep en ten slotte is de zenuw nu wel vrijgemaakt, maar meestal toch nog niet genezen waardoor nog (uitstralings)pijn kan optreden. Om deze drie redenen moet je het beslist rustig aan doen 1 maand na de ingreep. Dit houdt in dat je nog moet rusten, de voorgeschreven medicatie moet nemen en zich moet houden aan volgende regels:
    • De éérste week niet zelf met de wagen rijden
    • Geen gewichten van meer dan 5 kg heffen
    • Geen zwaar lichamelijk werk doen
    • Je niet inspannen tot voorbij de pijngrens
    • Niet de hele dag in bed of in de zetel liggen.

Je moet in beweging blijven, en steeds van houding veranderen; stappen, zitten liggen, trappen doen. Elke dag twee wandelingen maken, elke dag iets verder. Wanneer je een kwartier kunt stappen zonder veel hinder mag je beginnen fietsen op een normale fiets. Ook zwemmen is aan te raden, zodra de hechtingen verwijderd zijn.

Na de éérste postoperatieve raadpleging bij je chirurg kunnen deze activiteiten toenemen wanneer hij dit toelaat. Een goede herstelperiode is immers belangrijk om de rug te laten helen en om later terug alle activiteiten te kunnen doen.

In principe gelden dezelfde raadgevingen na een Micro-Endoscopische Discectomie, al zal de spierpijn na de ingreep een stuk minder zijn vermits de insnede veel kleiner is.

De gemiddelde werkonbekwaamheid na deze ingrepen in Vlaanderen bedraagt 4 maand. Dit is erg lang, maar soms toch nodig. In onze dienst bedraagt de gemiddelde werkonbekwaamheid 7 weken. Deze periode is ziekteverlof en dus bedoeld om 24 uur met je gezondheid, dus met je rug, bezig te zijn!

Voor je naar huis gaat

  • Vergeet niet een bewijs van arbeidsongeschiktheid te vragen
  • Bel voor een controle raadpleging naar het telefoonnummer 03/760 21 72
  • Laat eventuele verzekerings- of hospitalisatieformulieren invullen
  • Vraag een voorschrift voor je medicatie
  • Een brief voor je huisarts wordt verzonden door je chirurg. Je krijgt voor je behandelende arts wel een voorlopige ontslagbrief mee.
  • Men zal je bij de balie van de "Opname" een voorschot vragen op de hospitalisatiekosten. Dit zal nooit een groot bedrag zijn. Informeer je hierover reeds bij de opname.
  • Vraag al je RX foto's en je thuismedicatie terug!

Nog enkele praktische tips:

  • Ga niet in bad zolang de hechtingen niet verwijderd zijn. Je kan wel een douche nemen
  • Een kinesist is pas noodzakelijk als de chirurg of huisarts dit voorschrijft
  • Het is verboden de éérste maand na een rugoperatie te heffen
  • Neem voldoende beweging en blijf niet de hele dag zitten of liggen
  • Neem voldoende pijnstilling. Vraag desnoods andere medicatie bij je huisarts als deze de wonde nakijkt
  • Zet je autozetel zo hoog mogelijk
  • Zit thuis op een rechte stoel of zetel
  • Principe van "rechte rug", ook bij voorwerpen oprapen

Wat is normaal?

  • Een lichte uitstralende pijn in het been of de arm
  • Lage rugpijn
  • Nekpijn en sliklast

Wat is niet normaal?

  • Een wonde die lekt
  • Pijn die heviger is dan voor de ingreep
  • Niet kunnen zitten van de rugpijn
  • Een hevige kloppende pijn laag in de rug en koorts

Eerste controleraadpleging

Meestal wordt een afspraak gemaakt na 6 tot 8 weken. Op dat ogenblik hebben we aandacht voor

  • Je zelfredzaamheid
  • Je pijnmedicatie
  • Je wonde
  • Het lichamelijk onderzoek
  • De mogelijkheid het werk te hervatten
  • De wenselijkheid van verdere arbeidsongeschiktheid en revalidatie

Afspraak maken

Hospitalisatiekosten

Vermits deze gegevens gevoelig zijn voor wijzingen, verwijzen wij expliciet naar de 'Onthaalbrochure patiënten' van ons ziekenhuis.

Buiten het voorschot dat je betaalt bij het verlaten van het ziekenhuis, hoef je niets te betalen, ook niet aan je chirurg.

De hospitalisatiefactuur word je later toegezonden en zal bestaan uit:

  • De verpleegdagprijs
    Voor een tweepersoonskamer geldt de verpleegdagprijs zoals bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid. Deze prijs is vermeld op een infobord in de hall van het ziekenhuis en in je kamer. Je mutualiteit betaalt de meeste van deze kosten terug, maar niet alles.
  • Geneesmiddelen en implanten
    Voor de vergoedbare geneesmiddelen wordt per dag een forfaitair bedrag aangerekend van € 0,62. De niet vergoedbare geneesmiddelen worden je volledig aangerekend. Informeer je ook bij je chirurg over de kostprijs van eventuele implantaten of prothesen. Ook informeer je je best bij je eventuele hospitalisatieverzekering, daar het niet evident is dat deze steeds het volledige bedrag gaan terugbetalen!
  • Ereloon van de artsen (chirurg en anesthesist en evt. radioloog of andere arts)
    Je persoonlijk aandeel m.b.t. de erelonen van de artsen is afhankelijk van de aard van de ingreep (moeilijkheidsgraad) en je kamerkeuze. In de meeste gevallen is je hospitalisatieverzekering bereid deze bedragen terug te betalen Informeer je echter! Je chirurg kan je het juiste bedrag van zijn ereloon vertellen voor de ingreep. Vraag ernaar.
  • Diverse kosten
    Wij maken in de neurochirurgie steeds meer gebruik van wegwerpmateriaal dat bij wet slechts éénmaal kan gebruikt worden, maar dat toch zeer duur is.
  • Voorschotten
    Dit werd meestal al betaald bij ontslag uit het ziekenhuis en bestaat meestal uit het ligdagsupplement.

Bij je ontslag vragen wij je een evaluatieformulier in te vullen. Dit gaat over je verblijf in onze dienst. Deze informatie is voor ons zeer belangrijk. Alleen door je opmerkingen kunnen we ons verbeteren. Als het goed is mag het ook blijken uit dit formulier. Als er echter een probleem is, meld het dan onmiddellijk aan je arts, en wacht niet op het evaluatieformulier. Meestal is het dan te laat om het probleem nog op te lossen. Je moet weten dat wij er alles aan doen om je verblijf in het ziekenhuis zorgeloos te laten verlopen.

De neurochirurgen, de verplegenden en de kinesisten van de Dienst Neurochirurgie van Vitaz wensen je een spoedig herstel toe en danken je voor het vertrouwen dat je in hen stelde.

Simulatie Hospitalisatiekost

Op de website van de CM kan je een simulatie doen van de hospitalisatie kosten.

Maak een simulatie