Aangezichtspijn

Aangezichtspijn kan optreden na een medische ingreep, zoals na operaties aan de neusbijholten of tandheelkundige ingrepen. Bij gedeeltelijke zenuwbeschadigingen kan er voor de patiënt een onacceptabele pijn ontstaan. De huid reageert gevoelig op aanrakingen, terwijl er bovendien een veranderde gevoelsbeleving of zelfs gevoelloosheid kan optreden. Toepassing van TENS, het voorschrijven van pijnstillers ter bestrijding van neuropathische pijn of triggerpoint-injecties zijn de belangrijkste behandelingsmethoden, evenals injecties in het gebied van de aangedane zenuw. Als een dergelijke pijn in de bovenkaak optreedt, kan een serie zenuwblokkades aan de bovenkaak, de zogenaamde 'nervus infraorbitalis blokkades', de pijn doen verminderen, echter niet de eventueel opgelopen gevoelloosheid.

Aangezichtspijn kan het gevolg zijn van een plaatselijke aandoening van één van de aangezichtsstructuren, of het kan het gevolg zijn van een stoornis van de inwendige bezenuwing of het kan een symptoom zijn van angst en psychische spanning. Via onderstaand diagram trachten wij u te helpen om te weten te komen over welk soort aangezichtspijn het bij u gaat.

 

  Sinusitis TN Tandabces TMG

Herpes Zoster

Koorts of algemeen ziektegevoel mogelijk neen mogelijk neen mogelijk
Gezwollen klieren onder kin of in de hals mogelijk neen ja neen ja
Pijn neemt toe bij vooroverbuigen ja neen ja neen neen
Pijn neemt toe als je op de tanden klopt mogelijk neen ja neen neen
De pijn is flitsend neen ja neen neen mogelijk

 

Hierboven zijn de meest voorkomende oorzaken van "aangezichtspijn" weergegeven. Aan de hand van bijkomende onderzoeken kan Uw arts echter de diagnose correct stellen. De belangrijkste onderzoeken zijn:

  • een bloedanalyse om te zoeken of er een ontsteking aan de gang is
  • een radiografie van het aangezicht kan aantonen of er een sinusitis is
  • een radiografie van het kaakgewricht toont evt. een ziek kaakgewricht
  • een CT-scan of Magnetisch Resonantie (MR) onderzoek van aangezicht en/of hersenen kan aantonen of er iets mis is met de aangezichtszenuwen

Sinusitis

Sinusitis

Trigeminusneuralgie

Bij trigeminusneuralgie is aan één zijde van het aangezicht of in de kaak een plek aanwezig die bij aanraken een gigantische pijnscheut veroorzaakt.

Bij patiënten die lijden aan de klassieke pijn (neuralgie) van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw) kan de allesbeheersende pijn bestreden worden met een hittebeschadiging door middel van hoogfrequente stroom de (zogenaamde Rf-laesie) in de zenuwknoop (het 'ganglion Gasseri').

Een coagulatie electrode wordt door navigatietechnieken ingebracht in het zenuwknooppunt van de trigeminus zenuw.

Trigeminusneuralgie

Deze blokkadetechniek moet pas worden uitgevoerd als is gebleken dat medicamenteuze therapie met behulp van carbamazepine (Tegretol) en eventueel andere middelen zoals baclofen (Lioresal) geen resultaat had. Sommige patiënten worden zelfs suïcidaal van de pijn. Het slagen van een dergelijk blok betekent dus een sterke verbetering van de kwaliteit van leven.

De behandeling van Trigeminusneuralgie start bij een correcte diagnose.
Wanneer deze wordt gesteld en juist is, kan de klacht steeds verholpen worden.

Trigeminusneuralgie

De behandeling bestaat uit twee pijlers.

  • Ten éérste is er de symptomatische behandeling. Dit wil zeggen dat we niets doen aan de oorzaak van de pijn, maar dat we wel trachten de pijn te onderdrukken. Dit kan met medicatie. Als dit niet lukt of niet verdragen wordt, stellen wij voor de zenuwknoop op te warmen zoals hieronder beschreven.
  • Ten tweede is er de oorzakelijke behandeling. Hierbij wordt de oorzaak van de pijn aangepakt. Het gaat om een bloedvat binnen in de schedel dat tegen de aangezichtszenuw drukt. De chirurg zal tussen het bloedvat en de zenuw een laagje Teflon leggen, waardoor de zenuw geïsoleerd geraakt en waardoor de pijn verdwijnt. Uiteindelijk gaat het hier om een operatie. We stellen deze ingreep dus enkel voor wanneer medicatie en opwarming van de zenuwknoop geen resultaat opleverden.

Meer over microvasulaire decompressieMeer over refractaire trigeminus neuralgie

Trigeminusneuralgie

Trigeminusneuralgie in beeld

De trigeminus pijn kan zich manifesteren in de drie gelaatszones afhankelijk van de aangetaste tak.
De Trigeminus zenuw bevindt zich in de schedel.
Een coagulatie electrode wordt door navigatietechnieken ingebracht in het zenuwknooppunt van de trigeminus.
De Trigeminus zenuw met zijn drie vertakkingen ontspringt in de hersenstam.
Hier zien we duidelijk waar de zenuwknoop van de trigeminus zenuw ligt, zijn drie aftakkingen naar alle delen van het gelaat en het bloedvat dat de zenuw irriteert en verantwoordelijk is voor de pijn.
Vroeger werd bij Trigeminus neuralgie, gewoon de zenuw zelf doorgesneden. Dit geeft echter atypische aangezichtspijn als resultaat.
De neuro-chirurg maakt de trigeminus zenuw vrij van het omliggend bloedvat.
Wanneer een tumor de oorzaak is van aangezichtspijn, is de behandeling operatief. De neuro-chirurg gebruikt hiervoor alle moderne operatietechnieken zoals neuronavigatie, electrostimulatie en een operatiemicroscoop.
Om de Trigeminus zenuw te bereiken maakt de neuro-chirurg een kleine opening  achter het oor.
Kleine opening achter het oor om de trigeminus zenuw te bereiken.
Bij het einde van de ingreep, is er een kussentje gelegd tussen de trigeminus zenuw en het bloedvat.
Hier ziet u in het rood een goedaardige tumor die tegen de trigeminuszenuw drukt, met aangezichtspijn als gevolg. Deze tumor kan perfect verwijderd worden door een neurochirurg.
Een alternatieve behandeling voor Trigeminus neuralgie is de injectie van Glycerol in het kapsel van de zenuwknoop zelf.
De trigeminus zenuw wordt geïrriteerd door een bloedvat in de kleine hersenen.
De zenuw wordt opgeward.
Nadien vormt er zich een klein warmte letsel.

Publicaties

Percutane techniek voor behandeling van trigeminusneuralgie preciezer en veiliger door EM-navigatietechnologie: een wereldprimeur

Samenvatting:
Niet-chirurgische behandeling van idiopathische trigeminusneuralgie (ITN) bestaat meestal uit radiofrequente laesie van het ganglion van Gasser. Deze procedure is succesvol maar staat of valt met de correcte benadering van het foramen ovale langs percutane weg. De techniek is in ons centrum geëvolueerd van fluoroscopische tot CT-geleide benadering. Sinds het bestaan van electromagnetische navigatie is de techniek nog preciezer en minder ingrijpend geworden. Het principe van navigatie met de naald (tip tracking) opent de weg naar andere toepassingen binnen het domein van de interventionele pijnbestrijding en de neurochirurgie.

Over hetzelfde onderwerp is er ook een artikel verschenen in het vakblad MM-Medisch

Percutane techniek voor behandeling van trigeminus neuralgie wordt preciezer en veiliger door het gebruik van nieuwe elektromagnetische (em) navigatietechnologie

Samenvatting:
Trigeminus Neuralgie is een van de meest pijnlijke aandoeningen. Soms is de oorzaak te zoeken in demyeliniserende aandoeningen als Multipel Sclerose, soms kan de oorzaak niet worden achterhaald en spreekt men van idiopathische trigeminus neuralgie (ITN). Meestal kan deze aandoening behandeld worden met medicatie, de modernere anti-epileptica (gabapentine, lamotrygine.. ) hebben meestal een gunstig effect op de pijn zonder te veel neveneffecten te induceren.

Voor alle praktische info en afspraken :

Algemeen ziekenhuis Nikolaas, Multidisciplinair pijncentrum
Moerlandstraat 1
9100 Sint-Niklaas
Algemeen telefoonnummer ZH: + 32 (0) 3 760.21.72
Telefoonnummer secr. MPC: 3. : + 32 (0) 3 760.23.18
Faxnummer secr. MPC: + 32 (0) 3 760.23.38
E-mail: info@pijncentrum.be [link] mailto:info@pijncentrum.be
Website: www.pijncentrum.be [link] broken-link

Tandabces

Abcedatie - acuut

Symptomen abcedatie:

  • Toenemende zwelling met toenemende pijn, tot perforatie periost en submucosale uitbreiding met vervolgens afnemende pijn en spectaculaire zwelling
  • Percussiegevoelige tand
  • Temperatuursverhoging mogelijk
Tandabces

TMG Dysfunctie

Geen content

Herpes Zoster

Geen content

Clusterhoofdpijn

Er moet een duidelijk verschil gemaakt worden tussen verschillende vormen van hoofdpijn.

Hoofdpijn

Bij hoofdpijn en gelaatspijn moet uitvoerig onderzoek plaatsvinden door eventueel huisarts, neuroloog, KNO-arts, oogarts, tandarts, kaakchirurg, anesthesioloog, psycholoog en psychiater. De behandeling die het pijnteam in een pijnpolikliniek bij hoofdpijn/gelaatspijn toepast, is voor een groot gedeelte zuiver op de pijn gericht en minder op de directe oorzaak. Daarom moet onderzoek plaatsvinden om een diagnose te stellen of uit te sluiten. Het is af te raden om patiënten met hoofdpijn primair te behandelen voor de pijnklachten. De arts, werkzaam in de pijnkliniek moet patiënten met hoofdpijn die onvoldoende zijn nagekeken dan ook verwijzen ter evaluatie en diagnose-stelling. Naast het voorschrijven van paracetamol en/of NSAID's heeft het anti-epilepticum carbamazepine een bijzondere plaats bij het behandelen van pijn in het hoofd en aangezicht.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn (cluster headache) wordt aan één zijde van het hoofd ervaren, meestal in en om het oog , maar de pijn kan uitstralen naar het voorhoofd, de zijkant van de schedel, het gelaat, het oor of de nek. De pijn is borend tot stekend van karakter en wordt als ernstig aangegeven. Tranenvloed, het rood worden van het oogwit, opzwellen van het neusslijmvlies, loopneus, zweetvorming op het voorhoofd, een nauwe pupil of een hangend ooglid kunnen bij clusterhoofdpijn voorkomen. De therapie kan zijn behandeling met carbamazepine (Tegretol), ergotamine, sumatriptan (Imigran), corticostro?den, methysergide (Deseril), calciumblokkers (bijvoorbeeld Adalat of Isoptin), lithiumcarbonaat, TENS, zuurstoftherapie en eventueel een zenuwblokkade. Goede resultaten zijn verkregen met het zogenaamde ganglion sphenopalatinum-blok. Hierbij wordt vanuit de zijkant van de wang een elektrode ingebracht naar deze zenuwknoop, waarna de elektrode door middel van radiofrequente stroom kortdurend verhit wordt.

Behandeling

Gedurende een aanval:

  • imitrex (sumatriptan)
  • zuurstoftoediening (8 l.p.m.)

Preventie

  • deseril (methysergide)
  • corticoiden
  • cocainisatie, lidocainisatie ggl.
  • beta-blokker, verapamil, lithium, paddestoelen

Clusterhoofdpijn in beeld

De verdeling van typische cluster hoofdpijn, met de meeste pijn in en rond het oog.
test
Op deze magnetische beeldvorming van de hersenen zien we de zones die actief zijn bij cluster hoofdpijn. Een nieuwe behandelings-techniek bestaat erin deze hersenzones via een elektrode te stimuleren om de pijn te doen verdwijnen.

Arteritis Temporalis

Kenmerken

 

Beginleeftijd

> 50 jaar

Hoodfpijn

nieuw type of lokalisatie

Klinisch onderzoek

verlaagde gevoeligheid aan temperatuur
verhoogde pulsaties aan temperatuur

Labo

sedimentatie

Arteriële duplex

Halo; sens 73% spec 93%

Biopsie

reuscelarteritis

Complicaties

blindheid > 60%

Therapie

methylprednisolone

Speekselklierinfectie

  • Opzetting in verband met de maaltijd
  • N.S.A.I.D. pijnstilling
  • Antibioticum bij persisteren
  • Heelkunde bij lithiasis, e.a.

Artrose in de nekwervels – Achterhoofdspijn

Artrose in de nekwervels - Achterhoofdspijn kan verminderd worden door een serie van drie blokkades van de achterhoofdszenuw met een plaatselijke verdoving en een corticosteroid. Eventueel kan een definitieve blokkade overwogen worden met behulp van verhitting of bevriezing.

Dit is de normale bewegingsvrijheid van de normale nekwervels.

Bij artrose van de tussenwervelschijf wordt deze laatste soms vervangen door een "kunstschijfje" dat twee wervels met elkaar verbindt. We noemen dit een cervicale artrodese (= letterlijk : vastzetten van gewrichten).
Dit geeft goede resultaten naar pijnbestrijding, doch kijk zelf hoe de schijf boven de "kunstschijf" extra hard moet bewegen om de nekwervels mobiel te houden.
Deze schijf zal dan ook sneller slijten, met het opschuiven van het probleem als gevolg.

Recent werd een echte prothese ontwikkeld, waarbij de bewegingen en de schokdempende functie van een normale gezonde tussenwervelschijf worden nagebootst.

Met deze prothese ter plaatse kan een normale beweeglijkheid van de nekwervels worden bekomen, zonder overbelasting van de naburige tussenwervelschijven dit keer.

Botaandoening van de kaak

Bot gerelateerd

  • Osteomyelitis
  • Trauma
  • Tumor met botinvasie / primair
  • Osteoradionecrose

Oorontsteking

Geen content

Migraine

Migraine is meer dan alleen een pijnsyndroom. Behandeling hiervan behoort bij de neuroloog.

Multiple Sclerose

Geen content

Atypische facialgie

Posttraumatische hoofdpijn en hoofdpijn met psychologische oorsprong

Hoofdpijn kan ook een psychologische oorsprong hebben
Na een trauma (en dat kan ook een medische ingreep zijn) kan een chronisch hoofdpijnsyndroom ontstaan. De pijn is aan beide zijden van het hoofd aanwezig en heeft een dof en drukkend karakter. Bij inspanning neemt de pijn toe. Psychologische ondersteuning is in de meeste gevallen gewenst.

Tumor in de schedel

Chronische pijn ten gevolge van kanker

In het hoofd-halsgebied kan een kwaadaardig gezwel ernstige pijn veroorzaken. Nauwkeurig onderzoek naar het type pijn is noodzakelijk. Ingroei van zenuwen kan leiden tot neuropathische pijnen. Deze reageren slecht op NSAID's, terwijl methadon, fentanylpleister, carbamazepine, benzodiazepines, tricyclische antidepressiva en TENS een duidelijk positief effect op de pijnbestrijding kunnen hebben. Bij terminale patiënten kan een katheter in de nek of rug ingebracht worden, om de patiënten continu morfine toe te dienen. De benodigde dosering opiaten is bij deze vorm van toediening aanzienlijk lager, zodat een adequate pijnbestrijding kan plaatsvinden met minder bijwerkingen dan bij orale inname van de opiaten. Bovendien hebben sommige patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied moeite om de medicamenten via de mond in te nemen.

Aangezichtspijn t.g.v. goedaardige tumoren in rond de hersenen

Deze 53 jarige patiënte komt met aangezichtspijn rechts. Een magnetisch resonantieonderzoek van de hersenen toont een goedaardige tumor die drukt op de aangezichtszenuw.

Na een neurochirurgische interventie is de tumor verdwenen (rode pijl) en de aangezichtspijn is ook verdwenen. Deze beelden tonen dat bij langdurige aangezichtspijn er zeker steeds een beeld van de hersenen moet worden gemaakt om deze tumoren aan te tonen. Gelukkig is dit eerder zeldzaam, zoald reeds gemeld op het overzicht.

Schedeltumor in beeld

Wanneer een tumor de oorzaak is van aangezichtspijn, is de behandeling operatief. De neurochirurg gebruikt hiervoor alle moderne operatietechnieken zoals neuronavigatie, elektrostimulatie en een operatiemicroscoop.
Hier ziet U in het rood een goedaardige tumor die tegen de trigeminuszenuw drukt, met aangezichtspijn als gevolg. Deze tumor kan perfect verwijderd worden door een neurochirurg.

Glaucoom/iritis

Geen content

Glossopharyngeus neuralgie

  • Unilateraal
  • Schietende pijn
  • Diep in de keel
  • Veroorzaakt door slikken

Angina Pectoris

Geen content

Microvasculaire decompressie

Voorbereiding

Eerst moet er in het hersenvlies een insnede gemaakt worden om de zenuw te bereiken.

Zenuw vrijmaken

Met behulp van de operatiemicroscoop wordt de zenuw vrijgemaakt.

Inpakken van de zenuw

De zenuw wordt geïsoleerd met dempend materiaal (Teflon felt) om contact met de slagader te vermijden.